Επιστήμονες του Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Λέσβου

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

 

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Μπέκα Τακέλι, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» Γκι Μαρτίνι και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του παγκόσμιου δικτύου γεωπάρκων, διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίων και κορυφαίοι επιστήμονες σε θέματα διαχείρισης γεωπάρκων, επισκέφθηκαν σήμερα, στο ιστορικό δημαρχείο της Μυτιλήνης, τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. 
Η επίσκεψη των παραπάνω επιστημόνων στη Λέσβο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς θερινού σχολείου γεωπάρκων που θα πραγματοποιηθεί στο νησί, από σήμερα έως τις 22 Ιουνίου, και στο οποίο συνδιοργανωτής είναι και ο δήμος Λέσβου.
 Το διεθνές θερινό σχολείο γεωπάρκων θα προβάλει τη Λέσβο ως αειφόρο τουριστικό προορισμό, ως κέντρο εκπαίδευσης και πρότυπο για τη δημιουργία και τη λειτουργία των Γεωπάρκων σε όλο τον κόσμο. 
Σήμερα το απόγευμα, στο πλαίσιο του διεθνούς θερινού σχολείου, πραγματοποιείται εκδήλωση με θέμα «παγκόσμια γεωπάρκα UNESCO: Ιδανικοί προορισμοί αειφόρου τουρισμού. Το παράδειγμα της Λέσβου - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».
Ο κ. Γαληνός, κατά τη συνάντηση με τους επιστήμονες, τους οποίους συνόδευε ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νίκος Ζούρος, τόνισε ότι η παρουσία τους αποτελεί εξαιρετική τιμή για τον τόπο. Ανέλυσε τις πολύπλευρες ευνοϊκές επιπτώσεις της αναγνώρισης της Λέσβου ως «παγκόσμιου γεωπάρκου της UNESCO», στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και προσέλκυση επισκεπτών. Ειδικότερα, ο δήμαρχος έδωσε μια σειρά από αναλυτικές πληροφορίες για το νησί, με επίκεντρο τη συμβολή των Γεωπάρκων στην ανάδειξη όλων των στοιχείων της φυσικής και πολιτιστικής παράδοσης. Τέλος, μετά την ανταλλαγή απόψεων και την ενημέρωση, έθεσε ζητήματα στενότερης και πολυεπίπεδης συνεργασίας.
Οι επιστήμονες, από την πλευρά τους, εξέφρασαν στον κ. Γαληνό τον ενθουσιασμό τους για την επίσκεψή τους στη Λέσβο υπογραμμίζοντας πως η εικόνα που έχουν αποκομίσει είναι εξαιρετική. 
Ειδικότερα, ο κ. Τακέλι, απευθυνόμενος στον δήμαρχο, επεσήμανε ότι η Λέσβος αποτελεί παράδειγμα για τη Διεθνή Κοινότητα, κάτι για το οποίο θα πρέπει να είναι εξαιρετικά υπερήφανος. Δεσμεύθηκε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού θα προβάλει με κάθε πρόσφορο μέσο την Λέσβο, ως παγκόσμιο προορισμό.
 Συνεχάρη τον δήμο Λέσβου για την επιτυχή επαναξιολόγηση του νησιού ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO», τονίζοντας ότι η Λέσβος διαθέτει όλα τα στοιχεία μιας τέτοιας μεγάλης αναγνώρισης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «το νησί αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα Γεωπάρκου και χωρίς εσάς δεν θα υπήρχαμε ως Παγκόσμιο Δίκτυο. Η Λέσβος είναι το ομορφότερο σημείο στον πλανήτη, όχι μόνο ως Γεωπάρκο, αλλά και ως τουριστικός προορισμός».

 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana